Mälestise nimi Peeter Suure Merekindluse raudtee Pääsküla jaamahoone, 1917. a.

Menetleja: TKVA peaspetsialist, Oliver Orro

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Haldushoone, Jaamahoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Jaamahoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Peeter Suure Merekindluse raudtee ehitiste silmapaistev näide.

Mälestise kirjeldus

1-korruseline endine jaamahoone on perioodile iseloomulikult hea kvaliteediga paekivist seintega, sarnanedes teiste Peeter Suure Merekindluse raudtee jaamahoonetega. L-kujulise põhiplaaniga hoone seinasid dekoreerivad väiksematest tellistest aknaraamistused, karniisid, seina- ja nurgaliseenid. Fassaadi ilmestavad dekoratiivsed sarikaotsad ning keraamilistest tellistest pitsidega korstnad. Hoonel on kivist viilkatus. Hoones on säilinud osaliselt tiheda jaotusega aknaraamid, tahveluksed, plekkahi, laelaudis ja eeskoja tsementplaatidest põrand. Kinnistul on säilinud jaamahoonega üheaegselt ehitatud puukuur ja veepumbaga kaev.

Mälestise ajalugu

Tegemist on 1917. aastal ehitatud jaamahoonega, mis kuulus Peeter Suure Merekindluse raudtee võrgustikku. Hoone on tuntud ka kui endine Pääsküla jaamahoone. Hiljem on hoone ümber kohandatud elamuks.

Allikad

Pantelejev, A. (2002) Peeter Suure Merekindluse raudtee Pääsküla jaamahoone muinsuskaitse eritingimused. Vabaduse pst 183. TKVA Toimik N9-1197