Mälestise nimi Koolihoone Vabriku t. 18, 1913. a.
Ehitisregistri ehitis koolimaja (101022511)
Ava kaardil

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti eritingimuste spetsialist, Oliver Orro

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Arhitekt Georg Hellati loomingu näide, uusklassitsistlik koolihoone.

Mälestise kirjeldus

3-korruselisel uusklassitsismi laadis hoonel on kõrge soklikorrus ja osaliselt väljaehitatud katusekorrus, mis on kaetud tsingitud plekiga. Kõrgete ja avarate aknaavadega fassaadide dekoor on lakooniline. Esifassaadil domineerib kõrge kolmnurkfrontooniga keskrisaliit. Säilinud on peasissepääsu portaal, esimese ja teise korruse vahekarniis ning räästa- ja frontooni karniisid. Samuti külgmiste sissepääsude juugendlikud kaarniššid. Kõik sissepääsud viivad läbi kogu maja ulatuvasse kesksesse koridori. Esimesel korrusel oli algselt kolm klassiruumi, kantselei, õpetajate tuba ja õpetaja korter. Teisele ja kolmandale korrusele jäid kümme klassiruumi ja kaks saali. Soklikorrusel paiknesid garderoobid, duširuumid, köök, söökla ja abiruumid. Ülemisel mansardkorrusel asusid kaks käsitööklassi. Hoone algset planeeringut on osaliselt muudetud. Saalid ja koridor on vaheseintega eraldatud. Ehitatud on uusi sissepääse ja likvideeritud vanu. Algsest siselahendusest on säilinud siseuksed, ehitusaegsed malmradiaatorid, värvilistest kiviplaatidest põrandad ning metallrinnatise ja paekivist astmetega trepp. Välisuksed on koopiad.

Mälestise ajalugu

Vabriku tänava koolihoone ehitusprojekti tellis Tallinna linnavalitsus 1914. aastal insener Georg Hellatilt (1870-1943). Hoone valmis 1915. aastal ning selles alustas tööd Tallinna IX algkool. Õppetöö katkes 1916. aastal, kui hoone anti Balti laevastiku käsutusse. Korraline õppetöö jätkus 1918. aastal. Sõjavägi paigutati hoonesse ka veel 1944. aastal. Tallinna IX algkool nimetati 1944. aastal ümber Tallinna 15. Mittetäielikuks Keskkooliks. 1962/63. õppeaastal tehti koolimajas kapitaalremont ja ehitati juurde aiamaja. 1964. aastal sai keskkoolist 8-klassiline kool. Aastatel 1972-87 asus hoones Tallinna kaugõppekeskool. 1988. aastal nimetati kool Tallinna 18. 9-klassiliseks kooliks ja 1989. aastal Tallinna Kalamaja kooliks. Koolihoone renobeerimistööd toimusid aastatel 2007-2008.

krunt

Allikad

Pantelejev, A (2006) Tallinn, Vabriku t 18 koolihoone remont-restaureerimise muinsuskaitse eritingimused. TKVA Arhiiv Toimik N9-3912