Mälestise nimi Elamu Wismari t. 12, 1910. aastad

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Mälestise tunnus

tüüpline 1910. aastate juugendpuumaja, keskmisest jõukama puitelamu hästi säilinud, detailiderikas ja heal arhitektuursel tasemel kavandatud näide. Üks kaunimaid ja huvitavamaid ehitisi ajaloolises Toompea eeslinnas, miljöötervikliku tsaariagese hoonestusega Wismari tänaval

Kirjeldus

Wismari 10 ja 12 majadele annavad terpikoja- ja korteriakende peeneruuduline raamijaotus, aga ka üldine fassaadikompositsioon ja eriti välisukse kujundus äratuntavalt juugendliku ilme. Hoone fassaade elavdavad erikujulised pööninguaknad. Lihtsa kompaktse mahuga puithoonele lisavad soliidust fassaadi liigendav keskrisaliit ja kõrge klombitud paekivist sokkel. Siiski ei ole siin tegemist jõuka suurkodanluse kortermajadega, nagu Süda-Tatari rajoonis või Kadriorus, hoonetesse kavandatud elamispinnad olid üsna pisikesed, interjöörikujundus lakooniline ja lihtne. Maja läbib keskelt pikk koridor, peatrepikoda ja tagatrepikoda pole omavahel jäigalt eraldatud. Pisut pidulikkust siiski lisab uhke paraadtrepp. Selline maja sobis elamispinnaks jõukamale järjele jõudud vabrikutöölistele ja tehnikutele, kuid kesklinna lähedus ja elementaarsete mugavuste olemasolu muutsid selle siiski vastuvõetavaks ka väikeametnikele ja vaesematele haritlastele, nagu näiteks algkooliõpetajad

Hoone on ehitatud 1910. aastal.

krundi ulatuses