Mälestise nimi Peeter Suure Merekindluse kasarmubarakk Vääna t 5 koos kuuri, kuivkäimla ja krundi munakiviteedega, 1915-1916

Seisund: varemestunud

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Elamu, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Mälestise puhul on tegemist on 20. sajandi alguse, tänaseks vähe säilinud militaararhitektuuri näitega, mis on osa Peeter Suure Merekindluse puithoonestusega kasarmulinnakust.

Kirjeldus

Kasarmubarakk on traditsioonilisi ja historitsistlikke stiilivõtteid kasutav, ühekorruseline, poolviilkatusega puithoone. Hoone on tüüpiline kroonuarhitektuuri esindaja, kus on ohtralt kasutatud dekoratiivset saelõiget (nt viiluakende kaunistamisel) ja püst-horisontaallaudise mängu. Nimetatud detailid on tänaseks suures osas fassaadilt kaduma läinud. Barakkarhitektuurile tüüpiliselt on hoone ehitatud odavate ehitusmaterjalide ja -tehnikatega (sõrestikseinad, korraliku vundamendi puudumine, kitsas laudis, ümarpalgist katusesarikad). Hoone on põhiplaanilt ristkülikukujuline. Hoone katusel on säilinud kaks algset telliskivikorstent, korstnapitsi servas on karniis ja igal küljel kolm dekoratiivselt viltu asetatud telliskivi. Hoonele on hiljem korstnaid juurdeehitatud. Katuse põhjaküljel on säilinud algne viilkatusega vintskapp, mis on ka ainus sissepääs pööningule. Hoonel on säilinud enamus algseid kaheksase jaotusega aknaid, säilinud on mõned vanad klaasid ja kremoonid. Idafassaadil on kaks paari kaksikaknaid. Ajaloolised aknaalused dekoratiivsed saelõike detailid ja aknaalune vertikaalse laudisega vöö on hävinud. Lõunafassaadil on säilinud üks kolmest profileeritud puitdetailidega (konsoolid, sarikad) algsest varikatusest. Säilinud on ka valgmikaknaga tahveluks. Hoone põhjafassaadil on säilinud kaks algset viilkatusega tuulekoda. Fassaadi keskosas on kaks hilisemat päritolu ühekaldelise katusega tuulekoda. Ehitusaegsest sisearhitektuurist on säilinud vaid peene laudisega seinavooderdus ja mõned tahveluksed. Kuna puithoonetest koosnenud kasarmulinnakud on valdavalt hävinud, siis on tegemist sajandi alguse sõjaväearhitektuuri tänapäevaks vähe säilinud näitega. Baraki lähikonnas on ümberehitatud kujul alles mitmeid teisi kunagise kindlusraudteega seotud hooneid (Vääna 9 ja Vääna 17 jaamahooned, Salve 6 ringdepoo).

Asukoha kirjeldus

Mälestis asub Tallinnas, Nõmme linnaosas, Hiiu rahu kalmistust üle tee, Vääna tänava äärsel krundil.

Ajalugu

Peeter Suure Merekindluse süsteemi kuuluv kasarmubarakk koos kuuri, kuur-kuivkäimla ja hoovi munakivisillutisega rajati aastatel 1915-1916. Ühekorruseline kasarmubarakk ehitati raudtee- ning veduridepoo töötajate majutamiseks. Lisaks ehitati hoovi pikk kuur-kuivkäimla ja kõrvale väravatega kuur. Hoov sillutati munakividega.
Kui Vääna raudteel avati 1920. aastatel reisiliiklus, kolis kasarmubarakki Nõmme-Väike raudteejaam, mille tarbeks muudeti hoone siseplaneeringut.
1960. aastate lõpus asuti kitsarööpmelist raudteed asendama laiarööpmelisega, mille käigus suleti 1969. aastal raudteelõik Nõmme-Väikese raudteejaama ja Vääna vahel. Kasarmubarakk, mis oli tõenäoliselt selle ajani kasutusel jaamahoonena, kohandati 1960. aastatel ümber raudteetöötajate korterelamuks. Hoone kuulus kuni 1990. aastate alguseni Eesti Raudteele ning läks siis Nõmme Linnaosavalitsuse käsutusse. Tänaseks on kasarmubarakk ja selle juurde kuuluvad kuur ning kuur-kuivkäimla eraomanduses.

Kaitsevööndi ulatus

piir: hoonest Vääna 9 põhja jääva kuuri põhjaseinast 2,5 m kaugusele jääv mõtteline joon ­ krundi Vääna 3 läänepiir ­ krundi Vääna 3 lõunapiir ja selle pikendus ­ Vääna t. ­ raudtee lähim rööpapaar (vööndi alasse kaasa arvatud) ja selle pikendus ­ hoonest Vääna 9 põhja jääva kuuri lääneseinast 2, 5 m kaugusele jääv mõtteline joon