Mälestise nimi Nõmme Saksa Lunastaja koguduse palvela, 1932, 1936. a.

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Arhitekt Robert Natuse projekteeritud lihtsa ajastule iseloomuliku arhitektuurikeelega sakraalhoone.

Kirjeldus

Palvela on lihtsas, kuid pidulikus arhitektuurivormis, järgides Eesti kultushoonete põhjamaiselt tagasihoidlikku käsitlust. Hoone arhitektuuriline aktsent on suunatud peasissepääsuga otsaseinale, mille kõrgusesse suunatud viilu ja selle tipus asuva kellatorni vertikaalsust rõhutab seinapinnast väljaulatuv arhitektuurne kompositsioon ristiga, mille lõpetab kellatorni nelinurkne katus. Palvela interjööris on restaureerimistööde osakaal võrdlemisi vähene ja uusehitiste osa suur. Taastatud on orelirõdu ning restaureeritud sinna viiv paekivitrepp. Kavandatud ja taastatud on hävinud altar, kantsel ning altari kohal seinal olnud sümboolika, samuti kiriku istmestik. Õpetaja elamu ja palvela moodustavad ühtse arhitektuurse terviku. Pastori elamu on ühekordne kõrge viilkatusega puitehitis, katusest väljaulatuvate erkeritega ja lõunaküljel eenduva palkoniga. Põhikorruse ruumidele lisanduvad avarad keldriruumid ja restaureerimise käigus välja ehitatud katusekorrus. Algsel kujul on säilinud ja restaureeritud hoone tahveluksed ja aknad. Interjööris on säilinud kaks glasuurpoltidest ahju ning restaureeritud on spetsiaalse kujundusega puitlaudisega nn kassettlaed ja karniisid.

Ajalugu

1925. aastal müüs Nõmme Heakorra Selts Õie 10 krundi Nõmme Saksa Kiriklisele Ühingule, kes tellis samal aastal arhitekt Robert Natuselt (1890-1950) alale kiriku ja pastoraadi ehitamise projekti. Esimeseks sammuks oli õpetajamaja ehitamine endisele Heakorra Seltsi maja vundamendile, mis valmis 1929. aastal. Kiriku projekt valmis 1931. a., järgmise aasta mais alustati ehitust. 6. novembril 1932. a. õnnistati kirik sisse. 1940. a. anti kirikuhoone kasutada Paldiski luteri kogudusele. Sõjajärgsetel aastatel Saksa Lunastaja kirik rüüstati ja sealsed varad tassiti laiali. Hoonet kasutas laona Nõmme Tööstuskombinaat. 1949. aastal anti hoone ENSV Kunstnike Liidule ühisateljee loomiseks. Projektist asja ei saanud ning 1950. a. anti hoone 30. keskkooli õppetöökodade sisustamiseks. 1953. aastal ei soovinud kirikuhoonest välja kolida Kose rajooni tarbijate kooperatiivi ladu. 1956. aastal läks kirikuhoone lõpuks kooli valdusesse. 1957-1958. aastatel ehitati hoone Kommunaalprojektis koostatud projekti järgi kapitaalselt ümber. Saalile valati raudbetoonist vahelagi ja muudeti akende kuju. Esimesele korrusele sisustati metalli- ja teisele puidutöökoda. Pastoraadi hoonesse tehti kolm korterit. Muutused toimusid peale Eesti taasiseseisvumist ja 1994. aastal kolis kooli puutöökoda kirikuhoonest välja. Saksamaal kõik need aastad edasi tegutsenud kiriku selts loovutas 2003. aastal kiriku Nõmme Rahukogudusele, tingimusel, et kirik taastatakse. Tööd kirikuhoone taastamiseks algasid 2005. aastal õpetaja Ove Sanderi ettevõtmisel. Taastamistööde projekti tegi arhitekt Fredi Armand Tomps (1928-). esimeste töödena veeti välja praht ning lammutati vahelagi. Ehitustööd lõpetati 2007. aasta oktoobris. Kuna kirik oli vahepealsetel aastatel kogu inventarist ilma jäänud, siis kavandati restaureerimise käigus uus altar ja kantsel ning Saksamaalt organiseeriti orel ja pingistik. Pastorihoone on aja jooksul kohandatud elamiseks mitmele perekonnale, mis on oluliselt muutnud hoone plaanilist lahendust. Väline arhitektuur on jäänud suuremate muudatusteta. 2008. aasta 31. augustil avati kirikus mälestusplaat Eesti Vabadussõjas langenud Balti rügemendi vabatahtlikele võitlejatele – baltisakslastele.