Mälestise nimi Nõmme Saksa Lunastaja koguduse õpetaja elamu, 1928. a.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Eero Kangor

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Ilmekas näide arhitekt Robert Natuse projekteeritud pastorielamust ulatuslikult säilinud mahus

Mälestise kirjeldus

Pastori elamu on ühekordne kõrge viilkatusega puitehitis, katusest väljaulatuvate erkeritega ja lõunaküljel eenduva palkoniga. Põhikorruse ruumidele lisanduvad avarad keldriruumid ja restaureerimise käigus välja ehitatud katusekorrus. Algsel kujul on säilinud ja restaureeritud hoone tahveluksed ja aknad. Interjööris on säilinud kaks glasuurpoltidest ahju ning restaureeritud on spetsiaalse kujundusega puitlaudisega nn kassettlaed ja karniisid.

Mälestise ajalugu

Pastoraat valmis arhitekt Robert Natuse (1890-1950) projekti järgi 1929. aastal. 1957-58. aastail kohandati hoone kolmeks korteriks. Pastorihoonet on aja jooksul kohandatud elamiseks mitmele perekonnale hoone plaanilise lahenduse olulise muutmiseta. Väline arhitektuur on jäänud suuremate muudatusteta.