Mälestise nimi Peeter Suure Merekindluse Viti kaitsepositsiooni rooduvarjend, 1913-1917. a.

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Militaarhoone, Varjend, Ehitiste liigid, Militaarhoone, Varjend, Eluvarjend, Ehitusperioodid, 1841-1917.

1913-1917 kindlusrajatiste tervikkompleksi kuuluv ehitis, ajastutüüpiline fortifikatsiooni näide.

Kirjeldus

Varjendi sissepääsud vee all (laeni vett täis), sissepääsu süvendisse moodustunud tiik. Varjendi laelt on mulle eemaldatud. Varjeni laius ca 10 meetrit, pikkus ca 35 meetrit. Betoonlagi on (analoogide põhjal) ca 2,5-3 m paks. Sama kõrged on enamasti ka siseruumid. Varjendi lagi kerkib ümbritsevast maapinnast minimaalselt. See oli kaetud veekindla kihiga (asfalteeritud tõrvapapp), millel muld ja muru. Siselaed toetuvad raudtaladele, omaniku ütluste kohaselt välisuksi ei ole säilinud.

Ajalugu

Peterburi merekaitse planeerimisel kindlustati alates 1913.a. ka tagalat. Ümber Tallinna ehitati välja maarinde kaitserajatised. Selle läänepoolseima kaitsesektori positsioon nr 1 oli ühendav lüli mere- ja maarinde vahel. Kõnealune rühmavarjend töötas koos Vääna-Viti koordineeriva keskusega, olles piirkonna eesliin. Lähedal on kaevikuid väikeste betoonvarjenditega. Varjend, vastavalt 10-40 mehele, moodustasind kaevikuliinide koostisosa.

Lisatud skeemil.