Mälestise nimi Peeter Suure Merekindluse mere- ja maarinde ühendkomandokeskus, 1913-1917. a.

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Militaarhoone, Varjend, Ehitiste liigid, Militaarhoone, Varjend, Komandovarjend, Ehitusperioodid, 1841-1917.

1913-1917 kindlusrajatiste tervikkompleksi kuuluv ehitis, ajastutüüpiline fortifikatsiooni näide.

Kirjeldus

Klindiesisel on vett täis tõkestuskraav.Varjendi laele, avarale vaatlusplatvormile, samuti alla sissepääsude juurde viivad laiad trepid. Sellest operatiivkeskusest suundub kitsas betoonist allmaakäik ca 250 m tagapool asuvasse ohvitseride eluvarjendisse. Keskuse betoonvarjendi pikkus on ca 45 m, laius (tavaliselt) ca 10 m. Betoonlagi on ca 2,5-3 m paks. Sama kõrged on enamasti ka siseruumid. Varjendi lagi kerkib ümbritsevast maapinnast mõnevõrra kõrgemale. See on kaetud veekindla kihiga (asfalteeritud tõrvapapp), millel muld ja muru. Siselaed toetuvad raudtaladele.

Ajalugu

Peterburi merekaitse planeerimisel kindlustati alates 1913.a. ka tagalat. Ümber Tallinna ehitati välja maarinde kaitserajatised. Selle läänepoolseima kaitsesektori positsioon nr 1 oli ühendav lüli mere- ja maarinde vahel. Seal paiknes koordineeriv keskus koos komandokeskuse ohvitseride eluvarjendi, ühendkomandokeskuse ja neid ühendava tunneliga. Komandokeskus asub üsna klindi läheduses paekihtidesse raiutud süvendis.

lisatud kaardil