Mälestise nimi Peeter Suure Merekindluse Suurupi rannakaitsepaterei nr. 2 helgiheitja varjend ja positsioon, 1916. a.

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Militaarhoone, Varjend, Ehitiste liigid, Militaarhoone, Varjend, Helgiheitja varjend, Ehitusperioodid, 1841-1917.

1913-1917 kindlusrajatiste tervikkompleksi kuuluv ehitis, ajastutüüpiline fortifikatsiooni näide.

Mälestise kirjeldus

Kaheruumilise teras/betoon konstruktsioonis varjendini tuli patareist raudteeharu. Helgiheitjapositsioonini viis samuti raudtee. Varjendil on väravad, üksikud aknaavad. Betoonlagi on ca 3 m paks, raudtaladel lagedega siseruumid kõrged.

Mälestise ajalugu

Patarei nr 2 pidi esialgse projekti kohaselt olema üsna primitiivne. Kui saavutati nõusolek osta Petrogradi kaitsesüsteemile kahureid USA firmalt "Bethlehem Steel", siis leiti kahe nn Ameerika patarei jaoks koht ka Peeter Suure Merekindluses: üks Naissaarele, teine antud kohale. Tolle aja kohta kaasaegne positsioon valmis kevadeks 1916. Helgiheitja varjend asus suurtükialusest 300 m edelas, prozektor veeretati sealt rööbastel kaldaäärsele positsioonile.