Mälestise nimi Peeter Suure Merekindluse raudtee Suurupi jaamahoone, 1917. a.
Ehitisregistri ehitis üksikelamu (120272680)

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Haldushoone, Jaamahoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Jaamahoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Sõjaajaloolise väärtusega, ajastu tüüpiline, Peeter Suure Merekindluse tervikkompleksi osa.

Mälestise kirjeldus

Hoone on tüüpprojekti järgi ehitatud ühekorruseline paekivist jaamahoone. Hoonel on 6-jaotuselised aknad ja 3 ukseava. Fassaade ilmestavad tellistest dekoratiivsed piirded ja telliskarniis. Interjöörides on säilinud vanu uksi, laudpõrandad, laud- ja krohvlaed.

Mälestise ajalugu

Niivõrd ulatusliku kindlussüsteemi rajamine ja kasutamine, nagu PSM, nõudis tingimata transpordivõrku. Eelkõige hakati ehitama raudteid lihtsustamaks ja kiirendamaks ehitusmaterjalide vedu. Raudteeharud viisid kõikide tähtsamate kaitsepunktide juurde.Suurupi merekindlusekompleksi juurde viis kindlusraudtee Sõrve sõlmjaamast raudteeharu, mis laskus klindilt praeguse Tallinn-Klooga mnt. ja Suurupit ühendava harutee juures. Laskumispaiga kõrval, alumisel klindiastangul on Peeter Suure Merekindluse Suurupi jaamahoone.