Mälestise nimi Peeter Suure Merekindluse Türisalu- Naage positsiooni kaevikuliinid koos jaovarjenditega, 1913-1917. a.

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Militaarrajatis, Ehitiste liigid, Militaarehitis, Militaarrajatis, Ehitusperioodid, 1841-1917.

1913-1917 kindlusrajatiste tervikkompleksi kuuluv ehitis, ajastutüüpiline fortifikatsiooni näide.

Kirjeldus

Jaovarjendid mahutasid ca 10 meest. Jaovarjendid moodustasid kaevikuliinide koostisosa. Ehitusmaterjaliks oli betoon või puit, harvemini looduslik kivi. Aknad puudusid, laes oli korstnaava. Positsiooni kuulus kokku 6 jaovarjendit, 2 eraldi grupis üksteisest pisut eemal (eri kinnistutel). On ka 2 süvendit varjendite jaoks, ehitus jäi pooleli.

Ajalugu

Peeter Suure merekindlus - kaitserajatised ümber Tallinna, tähtis lüli Peterburi kaitsesüsteemis. Üldprojekt 1911, ehitamise algus 1913. Koosnes mere- ja maarindest. Jaovarjendid mahutasid ca 10 meest. Jaovarjendid moodustasid kaevikuliinide koostisosa. Ehitusmaterjaliks oli betoon või puit, harvemini looduslik kivi. Aknad puudusid, laes oli korstnaava.