Mälestise nimi Peeter Suure Merekindluse mererinde Suurupi positsiooni idapoolse helgiheitja varjend, 1917. a.

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Militaarhoone, Varjend, Ehitiste liigid, Militaarhoone, Varjend, Helgiheitja varjend, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

1913-1917 kindlusrajatiste tervikkompleksi kuuluv ehitis, ajastutüüpiline fortifikatsiooni näide. 20. sajandi sõjaajaloo mälestis.

Kirjeldus

Tüüpiline kolmeruumiline helgiheitja varjend, mis sisaldab ka jõujaama. Esifassaadiga itta suunatud varjend on kaevatud neeme kõrge kalda sisse. Nõukogude sõjaväe poolt täiendati positsiooni 1-korruseliste silikaatehitistega (praeguseks varemetes).

Ajalugu

Imperaator Peeter Suure Merekindlus oli 1913-1917 rajatud Peterburi merekaitse peapositsioon. Mererinde Naissaare, Aegna ja Suurupi patarei nähti ette Soome lahe riivistamiseks kui ka Paldiski-esise akvatooriumi kaitseks. Helgiheitja on mõeldud Suurupi poolsaare ja Naissaare vahelise väina valgustamiseks. Kolmeruumilisest helgiheitja varjendist viis kaldapealsele positsioonile vagonetitee. Patareid koos helgiheitjatega (läänepoolne helgiheitja varjend õhitud) kasutas alates 1919 Eesti Merekindluse Staap, hiljem juba nõukogude sõjavägi. Viimase poolt on positsioonile ehitatud täiendavalt silikaathooned.

Lisatud skeemil.