Mälestise nimi Peeter Suure Merekindluse Vääna- Posti positsiooni eriotstarbeline varjend nr. 1, 1917. a.

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Militaarhoone, Varjend, Ehitiste liigid, Militaarhoone, Varjend, Komandovarjend, Ehitusperioodid, 1841-1917.

1913-1917 kindlusrajatiste tervikkompleksi kuuluv ehitis, ajastutüüpiline fortifikatsiooni näide.

Mälestise kirjeldus

Varjend nr. 1 oli suurim kogu Peeter Suure Merekindluses. Põhiplaanilt oli nurkjas ehitis. Idaosa lõppes suure saalitaolise ruumiga, mille laeks oli kasutatud kaarjaid terastalasid. Saali all asus sellest veelgi laiem, kuid kõrge keldriruum, kuhu pääses treppi mööda. Sama trepp viis veelgi sügavamale tunnelitesse. Fassaadil on ikooninišš aastaarvuga 1917.

Ehitatud 1917.a.

Mälestise kaitsevööndiks on 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates.