Mälestise nimi Peeter Suure Merekindluse Humala positsiooni varjenditevaheline tunnelisüsteem, 1916-1917. a.

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Militaarrajatis, Tunnel, Ehitiste liigid, Rajatis, Militaarrajatis, Tunnel, Ehitusperioodid, 1841-1917.

1913-1917 kindlusrajatiste tervikkompleksi kuuluv ehitis, ajastutüüpiline fortifikatsiooni näide.

Mälestise kirjeldus

Küllaltki suur ühendustunnelite võrk, kogupikkus ulatus u 900 meetrini. Tunnel viib varjendist nr. 1 varjendisse nr. 2 ning esimesest Vääna klindilahe veerus leiduva väljapääsuni. Varjendist nr. 1 on tunnelit nr. 3 suunas jõutud kaevata u 15 m. Varjendist nr. 3 kulgeb allmaatee kuni väljapääsuni klindilahe serval (eelmisest kagu pool), kuid ka vastassuunas on tunnelit rajatud u 80 m.

Ehitatud 1916.a.