Mälestise nimi Peeter Suure Merekindluse Pääsküla positsiooni rooduvarjend nr. 1, 1913-1917. a.

Inspektor: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Militaarhoone, Varjend, Ehitiste liigid, Militaarhoone, Varjend, Eluvarjend, Ehitusperioodid, 1841-1917.

1913-1917 kindlusrajatiste tervikkompleksi kuuluv ehitis, ajastutüüpiline fortifikatsiooni näide.

Mälestise kirjeldus

Pääsküla varjendite pikkus on olnud ca 41 m, laius ca 10 m, betoonlagi on 2,5 m paks, sama kõrged selle all asuvad siseruumid. Fassaadi ette olid lõhatud paepinnasesse kahelt poolt kaldteena laskuv süvend, kus uks(ed). Betoonkehandit kaitses pealt veekindel kiht - tõrvapapp, asfalt jms. Siseseinad toetusid külg-külje kõrval asetsevatele sirgetele või kaarjatele raudtaladele. Praeguseks on varjend purustatud ning muldkehandiga kattunud.

Mälestise ajalugu

Pääsküla paekõlvikul asus kaitsepositsioon nr 6, mis hõlmas ka raskepatareipositsioone. Ühes asus väike elektrijaam. Omavaheliseks ühenduseks kaevati 1200 sülda tunneleid. Varjend nr 2 purustati osaliselt 1918.a Rooduvarjendid mahutavusega 120 meest olid projekteeritud mitmele maarinde positsioonile, kokku valmis neid 20, sj. Pääskülas 6. Betoonist varjendite sissepääsud ehitati põhimõttel, mis välistas mürsukildude sattumise siseruumidesse. Uksepiidad ja uksed tehti rauast. Varjendite siseruumide paigutus oli kõigil taotluslikult erinev. Koridorist suundus käik ühendustunnelitesse.

15 meetrit mälestise välispiirist arvates