Mälestise nimi Peeter Suure Merekindluse Harku sõjaväelinnaku jääkelder, 1913. a

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kelder, Jääkelder, Ehitusperioodid, 1841-1917.

1913-1917 kindlusrajatiste tervikkompleksi kuuluv ehitis.

Kirjeldus

Igal kaitsepositsioonil oli oma linnak, kus esialgu elasid ehitajad, hiljem ka sõjaväelased. Hooned paiknesid lähitagalas, vaevalt mõnesaja meetri kaugusel eesliinist. Harku sõjaväelinnak annab hea pildi sellisest kompleksist. Ümber nelinurkse paraadplatsi asuvad ühekorruselised hooned - kasarmu, komandandi ja ohvitseride elamu, saun-pesumaja-leivatöökoda (majandushoone). Kompleksi kuulub ka jääkelder. Hooned on säilinud ja suhteliselt vähe ümber ehitatud (v.a. majandushoone). 1918. aasta kevadel, kui sõjaväelinnak läks Saksa okupatsioonivägede kätte, rajati sinna vangilaager. Saksa vägede lahkudes võttis linnaku üle Eesti Vabariik ning kasutas seda samuti kinnipidamiskohana (teadaolevalt 1920. aastatest naiste vangilaagrina). Nõukogude perioodil kuulusid hooned Harku sovhoosile.

Tellistest ja paekivist ühekorruseline jääkelder on paekehandi osas lameda telkkatusega ning tellisseintega vormistatud peasissepääsu osas viilkatusega. Hoone arhitektuur on lahendatud omaaegses esinduslikus kroonu-stiilis. Lisaks puhtalt tahutud paefassaadile ilmestavad hoonet telliskarniisid, pidulikumalt vormistatud sissepääs ja tellistest silluskaared.

Ajalugu

1913 ehitati Harku mõisa karjaaitade juurde Peeter Suure Merekindluse Harku kindlusobjektide sõjaväelinnakusse viie hoone hulgas ka jääkelder. See paiknes riviõppuseväljakust lõunas.