Mälestise nimi Peeter Suure Merekindluse Hüüru patarei, 1913-1917. a.

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

1913-1917 kindlusrajatiste tervikkompleksi kuuluv ehitis, ajastutüüpiline fortifikatsiooni näide.

Mälestise kirjeldus

Patarei koosnes neljast platvormist rataslafettidele ning neljast laskemoonavarjendist (igaühe maht 50 kuupmeetrit). Läbi varjendiesikute ja platvormidest mööda kulges kivivooderdisega süvend (ühendustee) sügavusega umbes 1 m. Patareini oli toodud raudteeharu. Varjendid on säilinud, ühendustee jälgitav, platvormidest vähe alles.

Mälestise ajalugu

Peeter Suure merekindluse maarinde osa, haubitsapatarei kuulus II kaitsesektorisse (fort nr. 5). Fort nr. 5 kavatseti ehitada Harku ja Hüüru mõisa vahele. Dokumendid ei täpsusta lokalisatsiooni. Fordi rajamine jäi jalgu uute ja kaugemate positsioonide ehitamisele, mistõttu ei alustatud isegi süvendite kaevamist. Valmis sai 12-tolline haubitsapatarei otse Vääna jõe paremkaldal mõisa vastas.

50 meetrit mälestise välispiirist arvates.