Mälestise nimi Peeter Suure Merekindluse rannakaitsepatarei nr. 13, 1915. a.

Inspektor: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Mälestise tunnus

Ajastutüüpilised kindlusrajatise lahingtehnika aluskonstruktsioonid. 1913-1917 kindlusrajatiste tervikkompleksi kuuluv ehitis, ajastutüüpiline fortifikatsiooni näide.

Mälestise kirjeldus

1915 rajatud nelja 130 mm suurtükiga rannakaitsepatarei (kahurialused koos varjenditega ja neist paremal komandopunkt). Osaliselt õhitud 1918, kuid taastatud, kasutusele võetud 1922. Täielikult purustatud 1941.

Mälestise ajalugu

Patarei nr 13 rajati Peeter Suure Merekindluse osana 1915.aastal nelja 130 mm suurtükiga rannakaitsepatareina - kahurialused koos varjenditega ja komandopunkt. Patarei õhati osaliselt 1918, kuid taastati ning võeti kasutusele 1922. Kaitseehitised purustati taas 1941, millistena on tulepunktid I, II ja komandopunkt käesolevani säilinud. Kindlustused on oma aja kohta väljapaistvad sõjateaduse ja ehitustehnika saavutused ning iseloomulikud ainult tollele ajastule. Patarei purustamine ja ülesehitamine on kõnekas allikas järgnevatest ajalooperioodidest.

Lisatud skeemil.

Postimees 28.02.2014, Mikk Salu artikkel "Topeltlüps Viimsi moodi"

Postimees : TallinnCity 28.02.2014, artikkel "Marek Kiisa: Bastioni krundile tuleb rahvusvaheline tulevikukool"

Postimees: Arvamus 21.03.2014, artikkel "Marek Kiisa suhtes valede faktiväidete avaldamine ajalehes Postimees"