Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ühishaud

Menetleja: Muinsuskaitseameti Harjumaa vaneminspektor, Silja Konsa

Kultuuri- ja sõjaajaloolise väärtusega ajaloomälestis.

Mälestise kirjeldus

Matmispaika on vene armee allikate andmeil maetud 182 hukkunut peamiselt 1944. a. septembrist. Tõenäoliselt on siia maetud mõlemal poolel sõdinuid. Praegune tähistus meenutab vaid vene poolel hukkunuid.

Ühishaud asub linnapargis, Paldiski ja Haapsalu maanteede vahel.

Mälestise ajalugu

Teise maailmasõja ajal 1944. aastal maeti Keila kandis hukkunud 182 punaväelast praeguse Jaama tänava alla jäänud alale. Enne tänava rajamist maeti sõdurid ümber surnuaiavahi maja taga asunud suuremasse lohku, kuhu polnud kedagi maetud ja mida rahvas oli varem kasutanud lehtede jm prahi mahapanekuks. Punaväelaste hauad asuvad mälestuskivi taga paarikümne meetri kaugusel praegugi nähtavas suuremas lohus.
ENSV Sõjakomissariaadi andmetel on siia maetud 182 langenut. Hauaplatsi suuruseks on märgitud 8 x 16 m. 1968. a. püstitati hauatähised - dolomiidist kõrvuti asetsevate tahvlite rida.

Vt lisatud kaitsevööndi skeem.