Mälestise nimi Ohvriallikas "Laiuse Siniallikas"
Mälestise liik arheoloogiamälestis

Menetleja: Muinsuskaitseameti Jõgevamaa vaneminspektor, Helju Sihver

Arheoloogia, Kultuspaigad, Ohvriallikas.

Mälestise tunnus

Rahvapärimusteade. Teaduslikku informatsiooni sisaldav arheoloogiline kultuurkiht allikas ja allika vahetus ümbruses.

Mälestise asukoha kirjeldus

Ohvriallikas jääb Laiuse alevikust edelasse, Sinialliku teest lõuna poole. Allikat ümbritsevad lehtpuud ning allikani viib laudtee.

Mälestise ajalugu

Allikas leidis kasutamist ohvriallikana II aastatuhandel. "Laiuse Siniallikas" asub Laiuse voorel, mida muistsed eestlased pidasid pühaks paigaks. Rahvas uskus, et allikas annab jõudu, vihma ja põuda, põhjustab viljaikaldust või kindlustab korraliku saagi. Vihmavasel suvel puhastati selle ümbrust, et veekogu suureneks, arvati, et pilved tõusevad allikast, sest sadude ajal näisid need Laiuse mäe kohale kogunevat. Allika vesi pidi ravima silmi ja veel mitmeid teisi tõbesid. Sellapärast austas rahvas oma allikat ja tõi sellel ohvreid.

Kaitsevööndi ulatus

Kinnismälestise kaitsevööndi moodustab 50 meetri laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates.

Üldinfo

Olulised looduslikud pühapaigad on Eestis olnud veekogud, peamiselt allikad, aga ka näiteks püha-nimelised jõed ja järved. Allikaid, nagu ohvrikivegi, usuti olevat mitut sorti: suuremal enamikul arvati olevat raviomadused – nt silmaallikad, aga oli ka ilma-, elu- või lihtsalt pühad allikad. Neisse ohverdati hõbeehetelt või -müntidelt kraabitud hõbedat, aga ka raha, helmeid jms.