Mälestise nimi Suurupi ülemine tuletorn, 1760

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Tuletornikompleks, Tuletorn, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Tuletorn, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Meresõidu-ajalooliselt tähelepanuväärne ehitis, mis on etendanud mitme sajandi jooksul tähtsat osa Soome lahe rahvusvahelise laevasõiduohutuse tagamisel.
Suurupi on üks Eesti vanemaid säilinud tuletorne.

Kirjeldus

Ümara, ülalt kergelt aheneva põhiplaaniga massiivne paekivist 20m kõrgune tuletorn. Kiviosa kõrgus 16.4m, läbimõõt soklil 10m, ülal 9m. Paekivikehand seest ja väljast krohvitud ning ülal lõpetatud astmelise karniisiga. Kiviosa jätkub kitsama silindrilise teenindusruumiga ja selle kohal asuva kupliga kaetud tuleruumiga. Vahelaed ja trepid olid algselt puidust. Pärast sõda valati endiste puitvahelagede asemel raudbetoon laed ja tehti metallastmetega trepid.

Valmis 1760. a
1812. a. sai tuletorn 15 reflektori ja lambiga katoptrilised valgustid.
1870 .a. viidi lbi suuremad ümberehitused ja laternaruumis uuendati tuleseadet.
Tuletorn sai kannatada II ms-s
1951 taastati vana tuletorn 22 m kõrguseks.

Lisatud skeemil.

Meedia

eestielu.ee 04.01.2014, Allar Viiviku artikkel "Järjekindlus viis sihile: Suurupi Selts sai tuletorni enda kasutusse"