Mälestise nimi Pakri vana tuletorn, 1760-1808

Inspektor: Harjumaa vaneminspektor, Heli Tomps

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Tuletornikompleks, Tuletorn, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Tuletorn, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on ümara põhiplaaniga kahekorruselise tuletorni kehandiga, rajatis on paekivist ning krohvitud. Tuletorni katusel asub nelinurkne tellisest ning osaliselt puitlaudisega kaetud hoonemaht. Tuletorn on halvas seisukorras.

Mälestise ajalugu

Juba 17.sajandil olevat Pakri poolsaare tipus olnud tulepaak. 1724 ehitati Peeter I käsul tuletorn, mis oli paekivist ja 12 m kõrge. 1760 ehitati Admiraliteedi Kolleegiumi käsul Pakri poolsaarele uus tuletorn ning samal aastal põletati seal puid ja sütt. Võimalik, et tegemist oli sama torni rekonstrueerimisega. Viimane oli 48 jalga kõrge. 1808 kõrgendati tuletorni 20 jala võrra ja paigaldati tuleruum, milles oli 15 (16) kanepilampi ja sfäärilised peeglid. 1887 püstitati uus tuletorn. Vana tuletorn lammutati kuni esimese korruseni. 1904 ehitati pneumaatilise sireeni jaoks kivist hoone. 1912 hakati valgustamiseks kasutama petrooleumi ja vanast tuletornist tehti petrooleumiladu. Teises Maailmasõjas said teenindushooned ja tuletorni valgustusseade tugevalt kannatada.

Delfi 15.12.2013, Ulvar Käärti artikkel "FOTOD: Tormine meri kulutab Pakri panka"

Postimees 14.12.2013, "Paldiski pankrannik"