Mälestise nimi Pakri tuletorn, 1889. a

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tuletornikompleks, Tuletorn, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Tuletorn, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Mereajaloo oluline objekt. Etendanud enam kui kahe sajandi jooksul tähtsat osa Soome lahe rahvusvahelise laevasõiduohutuse tagamisel.

Kirjeldus

Ülalt kergelt ahenev sihvakas silindriline 52m paekivitorn, mis väljast ning seest krohvitud ning lõpetatud astmelise karniisiga. Keskosa peal metallist teenistusruum ja selle kohal kupliga kaetud tuleruum. Üles torni viib sees mööda välisparameetrit kulgev konsoolne paeastmetega keerdtrepp. Varem oli energiaallikas petrooleum, nüüd elekter.

Ajalugu

Juba 17.s. olevat Pakri poolsaare tipus olnud tulepaak. 1724 ehitati Vene tsaari Peeter I käsul nn. vana tuletorn.
Uus tuletorn on ehitatud 1887-1889. Teises Maailmasõjas said valgustusseadmed tugevalt kannatada.

Lisatud kaardil.