Mälestise nimi Kivikalme

Menetleja: Läänemaa nõunik, Kalli Pets

Mälestise kirjeldus

Kalme paikneb veidi kõrgemal kohal põldude vahel. Põhiplaanilt on kalmevare ovaalne, OW suunas piklik. Kalme pikkus on kuni 15 m. Kui kalme teised servad on selged ja hästi eristatavad, siis lääneotsaga liitub paari meetri laiune ja paari meetri pikkune hiljem vastu varet loobitud väiksem kivistik, mis matab kalme algse vare enda alla. Kalme laius NS suunas on 9 meetrit. Kalme kõrgus ümbritsevast põllumaast 50-60 cm. Kalme on pealt tasane, paistab, et rikkumata. Kalme servad on üsna järsud, arvatavasti selliseks kunagi küntud. Kalme põhjaserval kasvab kadakaid. Kalmesse tehtud prooviaukudest selgus, et kalme on rajatud üsna suurtest 30-50 cm läbimõõduga raudkividest, millede harjade vahel on ka väiksemaid kive. Kivilade on tihe ja ühtlane. Muld kivide vahel on tume, kuid mitte nagu põletusmatustega kalmetele iseloomulik. Kivide vahelt leiti paar väiksemat üsna vana väljanägemisega põletamata luutükki. Kaevatud prooviaugud ulatusid kuni 48 cm- ni.

Mälestise asukoha kirjeldus

Kalme asub lõuna pool Risti-Virtsu maanteed lagunenud pukktuuliku aseme läheduses, sellest ca 8 m põhja pool. Aidamäe talust üle maantee ca 70-80 m edela pool.

Mälestise ajalugu

Kalme on avastatud V. Lõugase poolt 1972. a (aruanne Ajalooinstituudis). Pärineb arvatavasti I aastatuhande algusest või isegi varasemast ajast.

Kaitsevööndi ulatus

Mälestise asukoht on nähtav maa-ameti kaardil. Kaitsevöönd 50 m raadiuses arvates mälestise asukohast.