Mälestise nimi Ohvriallikas
Mälestise liik arheoloogiamälestis

Menetleja: Läänemaa nõunik, Kalli Pets

Arheoloogia, Kultuspaigad, Ohvriallikas.

Arheoloogilise kultuurkihi olemasolu. Maastikuliselt eristatav. Kirjalikult fikseeritud pärimus.

Mälestise kirjeldus

Muistis paikneb suhteliselt madalal, edela suunas madalduval maal, kagu-loodesuunalisest uudismaateest edela pool. Allikalohk on võrdlemisis ümara põhiplaaniga, neljameetrise läbimõõduga ja 1 m sügav. Allikast väljub ida suunas 35 m pikkune ja 1 m laiune kraav, mis suubub magistraalkraavi. Muistise ümbrus on lage ja tasane.

Mälestise asukoha kirjeldus

Allikas asub Vatla mõisa magasiaidast ca 400 m ja lautadest ca 250 m edela pool, teeristist umbes 65 m lõuna-edela pool kraavi juures. Lähiümbruses on kunagisest puudegrupist alles vaid üks kask.

Mälestise kohta leidub andmeid:
J. Tavast. Karuse kihelkond. 1931 (käsikiri ajalooinstituudi arhiivis). Allikat peetakse tohtriallikaks ja olevat ohverdatud soola. Nimi „Äiasilma“ tuli lähedal asuvast talunimest.

Muistis on dateeritav II aastatuhandesse.

Kaitsevööndi ulatus

Mälestise asukoht on nähtav maa-ameti kaardil ja lisatud skeemil, kaitsetsooniks 50 m laiune vöönd ümber allika.