Euroopa Liit
Euroopa Regionaalarengu Fond

Rahvapärane kohanimi Piiskopikivi
Liik pärimus: kivi

Asukohaandmed

Aadress (vana) Võrumaa, Vastseliina, Kapera
Asukoht Kapera poest umbes 1,5 km põhja pool, Lindorasse viivast teest kümmekond meetrit idas - kohas, kus tee teeb järsu käänaku loodesse

Märkused

Kivisse on raiutud nool ja aastaarv 1406. Ilmne, et kivis olev arv ja nool on suhteliselt uued: tegemist näib olevat mingi piiritähisega. [Võit leht 1. HEIKI MÄRKUS KAARDIL: TÄITSA PSEUDO]

Pärimus

Ammu - nii paari-kolmekümne aasta eest võtnud ta koos teiste külameestega kivi peal viina - hea rahulik koht võtta, naised ei tule segama. Kivi olnud siis üleni samblaga kaetud. Viina võttes hakanud mehed kivi samblast puhtaks kaapima ja siis see aastaarv ja nool välja tulnudki. Meestele tulnud mõte: kui on selline aastaarvuga tähtis kivi, siis peaks tal ka nimi olema. Mõeldud - tehtud: "Mis me talle siis nimeks paneme?" - "Paneme piiskopikivi!". Nii see Piiskopikivi siis saigi - külarahva jaoks tähtis ja üldtuntud koht.