Euroopa Liit
Euroopa Regionaalarengu Fond

Koht 1324 Miikse Jaanikivi

Asukohaandmed

Aadress (vana) Setomaa, Seto (EE), Meeksi
Küla Miikse
Asukoht Meeksi oja läänekaldal, Vastseliina - Pankjavitsa teest ja Meeksi vene õigeusu kirikust lõunas

Pärimus

rahvapärimuse järgi olevat püha Johannes (Jaan) sellel kivil puhanud ja sellest jäänud kivile jäljed. Vastseliina mõisnik ei olevat uskunud, et kivi on püha ning lasknud selle ära lõhkuda ja oma lauda ehitusele viia. Kuid uue lauda loomad haigestunud seni, kuni ta kivi tükid tagasi viis. Jaanikivi juurde olevat tuldud, et paraneda haigustest ja saada karjaõnne. Supeldi ojas, mis uhab oma veega kivi. Kui silmad valutasid, pesti ojaveega nägu. Kivile toodi ohvreid, milleks enamasti olid või, kohupiim, vill. Need õnnistati kõigepealt lähedalasuvas tsässonas. Osa toodust võttis papp endale, ülejäänud pandi kivile, sealt võtsid selle jälle kerjused. Kivi imettegevasse võimesse usuvad ka praegused vanemad inimesed ning mitte ainult kohalikud, vaid ka kaugemalt tulnud. Haiget kohta võivat terveks teha ka kivist võetud tükiga masseerides. Neid tükke olevat kojugi kaasa viidud.

Kirjandus

Das Inland 1860 (34), 625-630; Wiedemann 1876, 455; Viidalepp Eesti Kirjandus 1939 (10-12); Richter Eesti talurahva majanduse ja olme arengujooni 19. ja 20. saj. 1979, 114