Euroopa Liit
Euroopa Regionaalarengu Fond

Liik maahaudkalmistu
Koht 2597 Pringi Kabelimägi

Asukohaandmed

Aadress (vana) Tartumaa, Sangaste, Pringi
Asukoht Sisktina (?) risti pääle Keeni pääle sõita poe ja sovhoosi bensiinijaama juures, teede ristis, Keeni jaamast tuleva tee ääres

Pärimus

Üks kalme koht, ma ei tea kuda te sinna oskate sõita, ta on vaata Keenis. Säält Sikstina (?) risti päält Keeni pääle sõita, sääl, kus on pood, sääl, kus see sovhoosi bensiinihoidla. Sääl nagu teed lähvad, noh, ristuvad külavaheteed ja vot seal oli kalme ja vanasti räägiti, nii noh, hobustega käidi, eksole Keeni jaamast tuldi, võib-olla see koht oli lihtsalt nii ära tuisanud, et seal alati nagu eksis ära. Vana matusekoht, seal muidugi mitte midagi näha ei ole, surnuaeda ega midagi. Ainult, et räägiti, et oli surnuaed olnud ja et seal alati eksitab. Oli veel selline asi, siis oli, ma ei tea kas 46 aasta või 5 ja oli seal üks väike majake, niimoodi et tee läks kahte harru ja siis seal haru juures oli mets. Ja pisike maja ja seal hakkasid asjad käima. Niimoodi toas kõik asjad /.../ et on selline asi olemas. Näha kedagi ei olnud, aga lihtsalt...toidunõud, isegi leib laua päält lendas ja kõik nii...ja lõpuks oli seal lausa nii, et see lausa isa oli kinni pandud, nagu tol ajal ikka oli, 45-46. Isa oli juba kinni pandud aga siis ema tütrega, tütar võis olla nii 10-aastane või selline, olid kodus...ja läks nii vallatuks, et läksid naabri poole. /.../ Jah, ema tuli tuppa laudast ja midagi juba lendas talle vastu ja...ja see käis mitu päeva see jama.
PP: Ei noh, väga tore on küll, kui leivapäts jookseb laua päält minema.
PN: Ega seda on ikka imelik vaadata, kui kõik toidunõud lendavad. No ja siis sel naabril ka vist juba hakkas midagi liikuma...
PP: Või oli nii, et ta läks naabri poole elama ja siis läks seal ka nigu käima?
PN: Ta sellepärast läkski ära, et ta ei saanud seal selle lapsega magada.
PP: No aga siis naabri pool hakkasid peale tema tulekut käima.
PN: No peale tema tulekut. Ja naaber ütles, et ei saa siin midagi ja anti tema siis miilitsasse üles. No tulid siis need julgeoleku või hävituspataljoni mehed. Nad seisid seal siis paar päeva ümber selle maja ja käisid majas sees. No muidugi nemad olid julged mehed. Nad olid niuksed, noh, kommunistid ja nemad ei uskund midagi üleloomulikku ega jumalat ega kuradit. Ja lõpuks nad sellest asjast jagu ei saanud ja panid selle maja põlema ja põletasid maha. Ja siis saadi sest nähtusest lahti.