Euroopa Liit
Euroopa Regionaalarengu Fond

Rahvapärane kohanimi Mõrsjaristikivi
Liik pärimus: kivi

Asukohaandmed

Aadress (vana) Tartumaa, Otepää, Arula
Asukoht Umbes pool km Arula mõisast Pühajärve poole, Arula kolh ajal. oosi maa-alal Haaviku pere lähedal tee ääres künkal (Mõrsja mäel)

Pärimus

Kord õige vanal ajal elanud kaunis neiu, kellel oli kaks kangekaelset peigmeest. Kumbki neist ei loobunud oma kavatsustest neiu suhtes. Viimaks lepiti kokku, et tüdruku saab see, kes enne tema juurde jõuab. Neiu ootas oma saatuust samal künkal, mida hiljem hakati nimetama Mõrsja mäeks. Võistlejad aga jõudsid eesmärgini täpselt ühel ajal. Et mõlemad jäid oma õigustele kindlaks, tõmmati pruut härgadega pooleks.
Teine variant kõneleb, et õnnetule mõrsjale olnud kaks kosilast võrdselt armsad, nii et ta lubanud mõlemale mehele minna. Karistuseks selle eest rebitud ta kaheks.
Kurva sündmuse mälestuseks raiutud kivisse rist.
On arvamusi, et nimetatud rist pärinevat Poola ajast.