E. Russ
Russ_kogu-2 IMG_0534 IMG_0536 IMG_0543 IMG_0557 IMG_0596 IMG_0602 IMG_0611 IMG_0638 IMG_0642 IMG_0658 IMG_0674 IMG_0715
ID: 1094 Nimi: E. Russ
Sisestatud: 16.11.2012 Mälestis: 30210
Päritolumaa: Inglismaa
Dateering: 20. sajand Ehitusaasta: 1909
Hukkumise aeg: 15.09.1919 Jõuallikas: aurulaev
Aadress: Territoriaalmeri, Läänemeri
Leitud: Jah Otstarve: kaubalaev
Laevatüüp: aurik Koordinaadid: 59:12.577 N 22:38.076 E
Ava kaardil: Ava kaardil
Ajalugu: Ehitati Saksamaal Stettin Oderwerke laevatehases 1909. aastal. Algselt Saksa laevanduskompaniile Ernst Russ kuulunud alus anti 2. juulil 1919 üle Inglismaale.
Last: Toiduained, jalanõud, autod, mootorrattad, arstirohud ja muu varustus Eesti sõjaväele.
Hukulugu: 15. septembril 1919 teel Bordeaux´ st Tallinna sõitis E. Russ Tahkuna poolsaare all ujuvale miinile kell 4 hommikul. Ehkki vahimadrus märkas miini, oli laeva päästmiseks juba hilja. Laev uppus 15 minuti jooksul. 27 isikust koosnev meeskond ja 8 reisijat pääsesid õnnetusest eluga. Plahvatuses sai haavata üks meeskonna liige.
Objekti andmed: pikkus 93,3 ning laius 13,4 meetrit, mahutavus 2439 brt
Materjal: laevaehitusteras
Asukoha kirjeldus: Läänemerel Tahkuna poolsaarest põhja pool umbes 32 meetri sügavusel. Hiiumaa.
Arhiiviviide: ERA 73.1.614 ERA 73.2.63 ERA 212.4.1.582
Allika viited ja kirjandus: Tallinna Teataja 17.09.1919
dea.nlib.ee/fullview.php
Meie Maa 20.09.1919
Meie Maa 24.09.1919
Mäss, V. 2013. Allveearheoloogilised tööd Soome lahel ja Läänemerel 2012. aastal. Välitööde aruanne.
Roio, M. 2013. Archaeological Finds and Archival Sources: Comparison and Interpretation. - Roio, M. (toim). Shipwreck Heritage: Digitizing and Opening Access to Maritime History Sources. Tallinn: Muinsuskaitseamet, 197-213.
miramarshipindex.org.nz
Märkused: Peale õnnetust päästeti E.Russi lähedalt merest ja rannast kõikvõimalikku kraami, mis rannavalve, Kärdla miilitsa ja kohalike elanike ühisjõul Haapsalu linna kokku koguti ja 30. septembril raudteed pidi Tallinna saadeti. Kokku päästeti 11631,10 dollari väärtuses kaupa: paarkümmend vaati piiritust (3400 liitrit), umbes 100 kasti arstirohtusid, 1 kast söögikraamiga, 3 auto õhukummi, 20 tühja roostetanud ja katkist plekknõu, mõned vaadid tärpentini, 13 puust käru raami, 1 vaat äädikat ja 3 päästerõngast.
Avastamise aeg: 2011
Avastaja: Veeteede Amet