ID: 12 Nimi: Aid
Päritolumaa: Inglismaa
Aadress: Territoriaalmeri, Läänemeri
Otstarve: kaubalaev
Laevatüüp: prikk
Last: kivisüsi
Hukulugu: Inglise prikk Aid kapten Richard Erringtoni juhtimisel sõitis Sunderlandist Kroonlinna poole, kui ta 9. augusti hilisõhtul 1863 ukj Hiiumaa lähedal karile sõitis. Laev rammis merepõhja korduvalt ja sai kohe ka tugeva leki. Sealjuures purunes ka tüür, nii et laeva kaldasse ajamise katse ebaõnnestus. Vesi oli 3 sülda sügav. Laev triivis ida suunas, vesi oli 7 sülda sügav ja alus sõitis uuesti madalale, misjärel ta u pool tundi ranna suunas triivis. Samuti oli oht, et alus triivib rannikust kaugemale, nii et juba 10. augusti varahommikul oli kaheksaliikmeline meeskond sunnitud oma laeva maha jätma ja paatidega maale suunduma. Enne maale suundumist paistis Kõpu majaka valgus hukukohast 10-12 miili kaugusel "S by E" ja vesi oli 7 sülda. 15 minuti pärast laev uppus.
Asukoha kirjeldus: Kõpu ps tipus (Hiiu madalat allikates ei mainita)
Arhiiviviide: TLA.1213.1.16 EAA.30.11.683 EAA.4924.1.6322
Allika viited ja kirjandus: Estländische Gouvernements-Zeitung, 112.08.1863 page 5.hdea.nlib.ee/fullview.php
Estländische Gouvernements-Zeitung, htdea.nlib.ee/fullview.php