ID: 1229 Nimi: Eestirand
Päritolumaa: Eesti
Hukkumise aeg: 24.08.1941 Jõuallikas: aurulaev
Aadress: Sisemeri, Soome laht, Tallinna laht
Otstarve: kaubalaev
Laevatüüp: aurik
Ajalugu: Ehitati 1910. aastal Dumbartonis Šotimaal, kandnud nimesid Strathardle (1910–16), Harold Dollar (1916–27), Glenbeath (1927–32), Eestirand (1932–41), VT-532. 1932. aastal ostis laeva 120 000 krooni eest samal aastal moodustatud heeringapüügi seltsi osaühisus "Kalandus", mille juhtivad tegelased olid Jakob Jürison, Kolumbus, Lambot, Kilu j.t. 1932. aastal saabus laev Tallinna, see kohandati heeringapüügiekspeditsiooni baaslaevaks. Heeringalaevastiku - sellesse kuulusid veel Põhjarand, Läänerand, Harjurand ja Virurand - emalaevana teenis Eestirand Islandi ümbruses Norra merel kuni 1936. aastani. Laeva kapteniks oli Jakob Lepni. Kasutati ka kaubalaevana.
Hukulugu: Osales Nõukogude sõja- ja tsiviillaevastiku evakueerumisel Tallinnast Kroonlinna. Kuulus konvoisse koos tankeriga nr.11, transpordilaevadega Aegna, A. Ždanov, hüdrograafialaevaga Gidrograf, jäämurdja Oktjabr ja vigastatud hävitajaga Engels 6 miinitraaleri saatel. Laeval oli ligikaudu 3500 meest (mõningate allikate kohaselt isegi umbes 5000 meest), nende hulgas ka ligi 40 Eesti kõrgemat ohvitseri, kes olid arreteerimislainest kõrvale jäänud.
24. augustil ründasid laeva Keri saare juures Saksa õhujõudude lennukid, misjärel kapten B. Nelke kahest pommitabamusest lekkiva laeva Prangli läheduses madalikule juhtis.
Pommitamise käigus hukkus 44 inimest, mitusada meest hüppas üle parda (enamik neist uppus). 2762 (teiste allikate kohaselt 2672) meest jõudis Pranglile, kus nad kolonel Arved Engmanni juhtimisel võimu enda kätte võtsid ning hiljem mandrile tagasi jõudsid. Sõja jooksul uputasid venelased laevavraki lõplikult.
Sündmuse mälestuseks on Pranglile püstitatud suur puidust mälestusrist hukkunute kalme juurde.
1946. aastal tõsteti laev üles ja pukseeriti Tallinna Kopli lahte. 1948. aastal lõigati ta Paljassaares vanarauaks. Vraki põhjaosa tõenäoliselt endiselt lahe põhjas.
Objekti andmed: Laeva pikkus 114,7, laius 15,9 meetrit, mahutavus 4377 brt, 1 kolme katlaga 320 hobujõuline aurumootor .
Materjal: laevaehitusteras
Arhiiviviide: ERA.1091.1.1357
Allika viited ja kirjandus: Suda Ministerstva Morskogo Flota pogibšie v period Velikoi Otetšestvennoi Voinõ 1941 - 1945. Moskva, 31.
httet.wikipedia.org/wiki/Eestirand