ID: 1236 Nimi: Sivutš
Päritolumaa: Venemaa
Aadress: Sisemeri, Liivi laht
Leitud: Jah Otstarve: sõjalaev
Laevatüüp: suurtükipaat Koordinaadid: 58:06.369 N 23:45.916 E
Ava kaardil: Ava kaardil
Ajalugu: Vene suutükipaat Sivutš ehitati Petrogradis, Putilovi laevatehases 1908. aastal. Teenis Balti laevastikus. I maailmasõja ajal võttis osa sõjalistest operatsioonidest Liivi lahes.
Suurtükipaadi Sivutš vrakki otsiti 1930-ndail aastail metalliärimeeste eestvõttel intensiivselt. Otsingute käigus uppus ettevõtja Hergauk. 1939. aastal leidis ettevõtja Põld suurtükpaadi vraki ja alustas selle lammutamist.
Last: sõjavarustus
Hukulugu: 19.08.1915. aastal (uue kalendri järgi) kohtus Sivutš Kihnu saarest ligi 6 miili kaugusel lääne pool Saksa ristlejaga Augsburg ja kahe eskaadri miiniristlejaga ning tekkinud tulevahetuses uputati.
Objekti andmed: veeväljasurve 1100 tonni, pikkus 66,5 ning laius 11 meetrit. Relvastus 2 suurtükki 120 mm ja 4 suurtükki 75 mm
Materjal: laevaehitusteras
Asukoha kirjeldus: Liivi lahes, Kihnu saarest 6 miili lääne pool, 24 meetri sügavusel. Pärnumaa
Allika viited ja kirjandus: Graf, G. 1922. Na Novike. (Baltiiski flot v voinu i revoljutsiju). München.
Juske, A. 1997. Lääne-Eesti saarestik 20. sajandi alguse sõjateatris. Tallinn.