Hiiumadal
Nekmangrund_MMF100_registr
Aadress: Territoriaalmeri, Läänemeri
Leitud: Jah Otstarve: tehniline laev
Laevatüüp: tulelaev Koordinaadid: 59:14.050N 22:50.250E
Ava kaardil: Ava kaardil
Ajalugu: See ühetekiline tulelaev ehitati 1904. aastal Tallinnas, Riigi Sadamatehases. Teenis ujuvmajakana mitmel ohtlikul merealal, milliste järgi kandis erinevaid nimesid - Vultšur, Saritšev ja Nekmangrund. Viimaseks nimeks oli Nekmangrundi madala eestikeelne nimevorm - Hiiumadal.
Hukulugu: Sakslaste NSV Liidule kallaletungi tõttu juunis 1941. aastal anti tulelaevale raadio teel korraldus katkestada teenistus Hiiu madala merealal ja suunduda Tallinna. Hiiumadal hiivas ankru 22. juuni õhtul 1941. aastal ja asus teele. 23. juuni varahommikul kell 1.30 ründas tulelaeva Saksa torpeedokaater ja uputas selle koos meeskonnaga Apollo madala merealal.
Objekti andmed: Mahutavus 409,28 brt, pikkus 40,37 ja laius 7,22 meetrit. Aurumasina võimsus 320 HJ.
Materjal: laevaehitusteras
Asukoha kirjeldus: Hiiumadala täiesti purustatud vrakk lebab Apollo madalast põhjas, 15 m sügavusel, kruusasel põhjal.
Arhiiviviide: ERA.1091.1.1357
Allika viited ja kirjandus: Puss, H. 1974. Päästelaevad Hiiumadalal. - Eesti Loodus nr 7. Tallinn.
Õun, M. 1996. Võitlused Läänemerel. Suvi 1941. Tallinn.
Märkused: Vrakijäänuste vahelt tõsteti üles tulelaeva udukell, auruvile ja purustatud majakalatern (Eesti Meremuuseumi museaalid).
Avastamise aeg: Leitud 27.07.1994.
Avastaja: Tulelaeva Hiiumadal vrakk leiti Eesti ja Rootsi ühisekspeditsiooni käigus Apollo madalalt uurimislaeva Altair külgvaatesonariga.

Kommenteeri