ID: 1247 Nimi: Helge
Päritolumaa: Eesti
Aadress: Sisemeri, Väinameri, Hiiu väin, Triigi laht
Leitud: Jah Otstarve: kaubalaev
Laevatüüp: aurik Koordinaadid: 58:35.733 N 22:45.889 E
Ava kaardil: Ava kaardil
Ajalugu: Helge oli Eesti Merelaevanduse kaubalaev, ehitatud 1906. aastal. II maailmasõja ajal võeti kasutusele Balti laevastiku transportlaevana pardanumbriga BT-592.
Last: tühi
Hukulugu: 29. augustil 1941. aastal jäi aurik Helge Saaremaa põhjarannikul, Triigi lahes ankrus seistes Saksa lennukite pommirünnku alla ja uputati. Vrakk jäi osaliselt üle veepinna ning osutus veel mitmete õhurünnakute sihtmärgiks. Kergesti ligipääsetavat ja madalasse vette uppunud vrakki asuti peagi vanarauaks lõikama. Kergenenud vraki viis triivjää Triigi lahe idapoolse ranna lähedale, Mujaste küla alla. Vrakki lammutati veel 1980-ndatel aastatelgi.
Objekti andmed: Mahutavus 749 brt.
Materjal: laevaehitusteras
Asukoha kirjeldus: Triigi lahe idapoolse, Mujaste ranna lähedal. Hiiumaa.
Allika viited ja kirjandus: Õun, M. 1996. Võitlused Läänemerel. Suvi 1941. Tallinn, 65, 129.
Seisukorra kirjeldus: Vrakk on pea täielikult lammutatud, mere põhjas leidub veel teatud hulk riismeid.

Kommenteeri