Päritolumaa: Saksamaa
Dateering: 20. sajand Ehitusaasta: 1943
Aadress: Majandusvöönd, Soome laht
Leitud: Jah Otstarve: sõjalaev
Laevatüüp: allveelaev Koordinaadid: 59:30.049N 23:30.388E
Ava kaardil: Ava kaardil
Ajalugu: 2. novembril 1940 võttis Saksamaa kasutusele kõige rohkearvulisema allveelaeva klassi VIIC. Esimest korda ei piirdutud vigade parandamisega, vaid loodi ruumi uue elektroonilise tehnika paigaldamiseks. Kriegsmarine ülemjuhatus oli üldiselt rahul VIIB klassi allveelaevade disainiga ja üksnes vajadus sisse viia uued modernsed hüdrofonid, mis vajasid rohkem ruumi, sundis välja arendama uut allveelaeva klassi. VIIB klassi allveelaevades ei olnud ruumi uue tehnika jaoks, mis aitas avastada nii sihtmärke kui ka miine. Selle tarbeks oli vaja lisada uus sektsioon kerele ja lisaraam kontrollruumi keskele, mis suurendas allveelaeva pikkust 60 cm võrra.
VIIC seeria allveelaevade sukeldumiskiirus oli märkimisväärne – 150-165 meetri sügavusele sukelduti ainult 30 sekundiga. Sukeldumissügavus oli 280 meetrit. Kiirus vee peal 17,7 sõlme ja vee all 7,6 sõlme. Kokku oli teenistuses 568 VIIC klassi allveelaeva. Allveelaeva meeskonna koosseisu kuulus tavapäraselt komandör, 2 vahiohvitseri, peamehaanik ja 40 mereväelast.
Saksa allveelaev U 679 ehitamist alustati 3.09.1942 Howaldtswerke tehases Hamburgis, sai valmis 18.09.1943 ja võeti teenistusse 29.11.1943 31. flotilli koosseisus, alates 1.08.1944 8. flotilli koosseisus. Esimene lahingupatrull algas 10. juunil 1944 Kielist Marvikeni. Oma patrullide jooksul õnnestus U 679-l uputada üks vaenlase alus (SK-62, 18.11.1944) ja teist kahjustada (TKA-57, 13.07.1944).
Hukulugu: U 679 hukkus 4. jaanuaril 1945. paigaldatud miinitõkkel koos 51 mehega pardal 9. või 10. jaanuaril 1945.
Objekti andmed: VIIC klassi allveelaevade pikkus oli 66,5 meetrit, laius 6,20 meetrit, kõrgus 9,60 ja süvis 4,74 meetrit.
Asukoha kirjeldus: Laevavrakk asub majandusvööndis ligikaudu 13 miili Osmussaarest kirdes. Sügavus leiukohal on u 78 - 87 meetrit, vraki kõrgus merepõhjast kuni 8.55 meetrit.
Allika viited ja kirjandus: Krzysztalowicz, M. 2011. Type VII. Germany’s Most Successful U-Boats. Naval Institute Press.
htuboat.net/boats/u679.htm
hten.wikipedia.org/wiki/German_submarine_U-679
Avastamise aeg: 12.08.2015
Avastaja: SubZone Oy
Seisukorra kirjeldus: Allveelaev on miinile sõitmise tagajärjel saanud kahjustusi. Allveelaeva vrakk lebab põhja-lõuna suunas osaliselt setetesse mattununa ja plahvatuse tagajärjel pooleks murdununa. Terviklikumalt on säilinud vööriosa, näha on ka traalimisjälgi ja vraki külge kinnitunud võrke.