kimolos Kimolos Kimolos Kimolos
ID: 1253 Nimi: Kimolos
Aadress: Sisemeri, Läänemeri
Leitud: Jah Otstarve: kaubalaev
Laevatüüp: transpordilaev Koordinaadid: 59 15.494540N 23 15.705262E
Ava kaardil: Ava kaardil
Ajalugu: Kimolos ehitati Hollandis 1931. aastal ja lasti vette 13.11.1931 Maraboe nime alt. Laeval oli üsna õnnetu ajalugu, nimelt juhtus temaga palju õnnetusi ning mootoririkkeid, mis tegi laeva hooldamise ilmselt üsna kulukaks. Seetõttu vahetas ta tihti omanikke ja ka nimesid: 1936 Ngarua, 1937 Loch Fisher, 1946 Roxton, 1949 Kenrix, 1958 Kimolos.
Hukulugu: 8.11.1963 oli Kimolos parajasti teel Sunderlandist Leningradi, kui Soome jaamad said häiresignaali asukohalt 58 47 5 N, 22 24 5 E. Rohkem laevalt teateid ei tulnud. 10.11.1963 teatasid Soome raadiod, et Kimolos uppus Osmussaare lähistel 8.11. 1963. Meeskond lahkus laevalt päästepaatidega ning võeti Vene päästelaeva Hermes peale. Meeskond viidi 10.11.1963 Tallinna. Hiljem selgus, et esialgne häiresignaal oli andnud vale asukoha ning tegelikult uppus laev hoopis Hiiumaa lähistel. Täpne hukkumise põhjus on teadmata.
Objekti andmed: Mõõtmed 46,1 x 7,8 x 3 meetrit, 481 grt.
Materjal: Laevaehitusteras
Asukoha kirjeldus: Laevavrakk asub ligikaudu 2 meremiili Osmussaare loodetipust edelas. Sügavus leiukohal on u 77-78 meetrit.
Avastamise aeg: 2010
Avastaja: Veeteede Amet, identifitseeritud 2016 sukeldumisgrupi Badewanne poolt.