Päritolumaa: Saksamaa
Dateering: 20. sajand Ehitusaasta: 1941
Aadress: Majandusvöönd, Läänemeri
Leitud: Jah Otstarve: sõjalaev
Laevatüüp: torpeedopaat Koordinaadid: 59 22.869 22 50.093
Ava kaardil: Ava kaardil
Ajalugu: Selle tüübi miinilaevad olid kasutusel Natsi-Saksamaa sõjaväes II maasilmasõja ajal. Need polnud väga edukad, kuna relvastus oli nõrk ja tehnika ebausaldusväärne ning raskesti parandatav. Võrreldes tüüp 35 torpeedolaevadega oli tehtud küll edusamme, kuid siiski ei olnud need väga head laevad. Keskendusid nad torpeedorünnakutele, õhurünnaku-vastane võimekus oli väike. Selliseid laevu ehitati kokku 9, kõik Elbingis, Schichau tehases. Antud laevadest 3 uppus, millest üks oli kõnealune T-18. Need laevad ehitati 1939-1940.
T-18 lasti vette 22.11.1941, läbis treeningu ja testimise Läänemeres, 1942 – juuni 1943 täitis missioone Prantsuse vetes. Seda laeva kasutati mitmel korral eskordina, samuti osales miiniveeskamise operatsioonidel mais 1943.
Hukulugu: 17. septembri hommikul 1944 tulid T-18, T-13 ja T-20 Ahvenamaa juurest tagasi Tallinna sadamasse tankima. Soome lahe suus peatati kinni laev Eesti põgenikega ning T-18 meeskond hakkas seda läbi otsima. Varsti ilmusid nähtavale Vene pommituslennukid. Ühe T-18 meeskonnaliikme vea tõttu jäädi pommitaja tulistamisega hiljaks ning laev sai tabamuse kahelt 250 kg pommilt, mille plahvatuse tagajärjel läks laev pooleks ning uppus 7 minutiga. Hukkunuid oli 30.
Objekti andmed: Vrakk on uppumisel murdunud keskelt kaheks ning ühtlasi kaotanud osa oma keskosast. Merepõhja sügavus on 88 meetrit. Vööriosa vrakist on väiksem ning ahtriosa suurem (vt. sonaripilti). Nii ahtri- kui vööriosa on mõlemad osaliselt vajunud mutta ja on põhja suhtes umbes 15-25-kraadise nurga all. Vööriosa on kuni sillani kaetud vanade traalidega. Sild ise on hästi säilinud ja terve. Suure sügavuse ja vee minimaalse hapnikusisalduse tõttu ei ole vrakk kaetud karpide ega ka korrosiooniga. Vööri ja ahtri mudasse mattumise kohas laiub ala, mis on kaetud täielikult purunenud keskosa tükkidega. Vrakk on osaliselt kaetud vanade traalidega.
Asukoha kirjeldus: Vrakk asub Eesti majandusvööndis, Osmussaarest ca 16 meremiili loodes, merepõhja sügavus on sel kohal 84 m.
Arhiiviviide: ERA.5025.2.16639
Allika viited ja kirjandus: Underwater Exploration Team (2014). T-18. uwex.org/en/projects/torpedoboot-t-18/
Wrecksite.eu wrecksite.eu/wreck.aspx
Avastamise aeg: 2014