Päritolumaa: Saksamaa
Dateering: 20. sajand Ehitusaasta: 1913
Aadress: Majandusvöönd, Läänemeri
Leitud: Jah Otstarve: sõjalaev
Ava kaardil: Ava kaardil
Ajalugu: Saksa sõjaväe V25 klassi torpeedopaat.
Hukulugu: G90 tegutses koos 10 teise hävitajaga Läänemerel 10. flotilli koosseisus. 10. novembril 1916 suunduti missioonile, mille eesmärgiks oli rünnata Vene transpordilaevu Soome lahel, kuid kuna laevu polnud läheduses, siis otsustati pommitada Paldiski sadamat, kuna seal oli Saksa luure andmetel palju sõjalaevu. Teel Paldiskisse pidid nad läbima Hanko-Hiiumaa miinivälja, mille käigus kaotati 2 laeva (V75 ja S57, meeskonnad päästeti). Kui jõuti Paldiski sadama juurde, siis selgus, et see oli samuti laevadest tühi. Pettumusest pommitati linna, mille käigus hukkus palju tsiviilisikuid. Tagasisõidul üritati ümber miinivälja minna, kuid kuna miiniväli oli suurem, kui arvatud, hukkus miiniplahvatuste tagajärjel veel 5 laeva (V72, G90, S58, S59, V76). Kokku kaotas oma elu 15 meeskonnaliiget, sh 11 laeva G90 meremeest. See oli üks kõige ehedamaid näiteid efektiivsest miinide kasutamisest lahingus ning samas üks katastroofilisemaid sõjalisi operatsioone Soome lahel I maailmasõjas. 11 Saksa hävitajast uppus seitse, sealhulgas G90. Hukkumise kuupäevaks on 11.11.1916.
Objekti andmed: Vrakk on merepõhjas selgesti eristatav. Laevakere on murdunud kaheks osaks, keskosast on ca 30 meetrine osa kadunud. Purustused tingis asjaolu, et sakslased pommitasid oma laeva, et kiirendada selle uppumist ning vältida selle sattumist vaenlase kätte.
Materjal: teras
Asukoha kirjeldus: Vrakk asub Osmussaarest ca 16 meremiili lääneloodes ja Kärdlast 22 meremiili põhjakirdes. Merepõhja sügavus on ümbruses 89-91 meetrit.
Allika viited ja kirjandus: badewanne.fi/
Wikipedia: en.wikipedia.org/wiki/V25-class_torpedo_boat