2 ankrut Liisa Liisa2 Liisa3
ID: 1276 Nimi: Liisa
Hukkumise aeg: 23.06.1941 Jõuallikas: aurulaev
Aadress: Territoriaalmeri, Läänemeri
Leitud: Jah Otstarve: kaubalaev
Ava kaardil: Ava kaardil
Ajalugu: Kaubalaev Liisa oli Eesti Vabariigi lipu all seilav aurik, mis oli ehitatud 1902. aastal Norras Stavangeris ning kandis enne nime Garibaldi.
Last: tsement ja okastraat
Hukulugu: Liisa vedas Liepajast Paldiskisse tsementi ja okastraati. 23.06.1941 varahommikul oli Liisa jõudnud Hiiumaa juurde Apollo madalale, kui selle pihta tulistas Saksa torpeedokaater. Esimene torpeedo küll möödus Liisast, kuid sakslased sundisid meeskonna laevalt lahkuma ning päästepaati minema. Seejärel tulistati kaubalaeva paremasse pardasse teine torpeedo, mille tagajärjel Liisa uppus. Ülekoormatud päästepaat läks ümber ning üks meeskonnaliige uppus. Mööda läinud torpeedo uputas tulelaeva Hiiumadal, mille meeskond hukkus. Laev seilas Eesti Vabariigi lipu all.
Objekti andmed: Laeva keskosa mõlemad pardad ja pealisehitused on torpeedoplahvatusest tugevasti vigastatud, korsten ja sild kadunud. Vrakk on 34 m sügavusel. Vraki pikkus on 23,61 m, laius 10,06 m ja kõrgus 6,02 m. Vrakk paikneb merepõhjas loode-kagu suunaliselt.
Materjal: teras
Asukoha kirjeldus: Vrakk asub Hiiumaast Tahkuna poolsaare tipust 9,8 meremiili kirdes.
Allika viited ja kirjandus: Mäss, Vello (2006). Laevahukulood. Tallinn: Ilo.
Õun, Mati (2006-2007). Laevavrakid Eesti territoriaalmeres. Ajalooline ekspertiis. Muinsuskaitseamet.
Avastamise aeg: 1993
Avastaja: Eesti Meremuuseum