korall_sonar_žulkus
ID: 1277 Nimi: T-33 Korall
Aadress: Majandusvöönd, Soome laht
Leitud: Jah Otstarve: sõjalaev
Laevatüüp: miinitraaler Koordinaadid: 59 46.476 24 50.547
Ava kaardil: Ava kaardil
Ajalugu: Esialgselt oli Saksa miinitraaler M-59. 18.07.1927 ostis Leedu endise Saksa miinitraaleri M-59, millest sai Leedu esimese vabariigi ainuke sõjalaev Prezidentas Smetona. 1940 sundvõõrandati Nõukogude Liidu poolt ning loeti Nõukogude mereväe osaks. Vahetas mitmeid kordi nime (Prezidentas, Pirmunas, Zadornyi).
Hukulugu: Laev uppus 11.01.1945 a. Soome lahte, saates Helsingist Tallinnasse transporditavat kraanat. Mõnede andmete kohaselt sõitis laev otsa miinile, usaldusväärsemate andmete kohaselt aga uputas laeva Saksa allveelaev U 745 (kapten Wilhelm von Trotha). Hukkus 28 meeskonnaliiget, 27 said haavata.
Objekti andmed: Laev lebab kiilul, säilinud on peaaegu laeva kogu korpus, ainult vöör on hävinenud, vöör sai Saksa allveelaevalt lastud torpeedo tabamuse.
Materjal: laevaehitusteras
Asukoha kirjeldus: Vrakk asub Eesti põhjarannikul, Tallinna madalast 5 meremiili kirdes
Allika viited ja kirjandus: Mäss, Vello (2010). Allveearheoloogilised tööd Soome lahel 2009. aastal. Välitööde aruanne. Muinsuskaitseameti arhiiv.
Žulkus, Vladas (2017). Läänemerel uppunud Leedu sõjalaeva Prezidentas Smetona
ja kaubalaevade Panevėžys, Kretinga ja Utena identifitseerimine. Välitööde aruanne.