ID: 143 Nimi: Pastrep
Päritolumaa: Venemaa
Aadress: Territoriaalmeri, Läänemeri, Hiiu madal
Otstarve: kaubalaev
Laevatüüp: luup
Last: Rukkijahu
Hukulugu: Vene laev ("Slup Schiff") Pastrep kapten Carl Julius Oleseni juhtimisel väljus 14.05. (vkj/ukj?)1856 Kroonlinna sadamast sihtkohaga Liepāja. 15. mai varahommikul sai laev Suursaare lähistel jää poolt kannatada, kuid jätkas sõitu. 16. mail mööduti Tallinnast. 17.-20. mail oli laev Paldiski lähedal ankrus, oodati meresõiduks sobivat tuult. 20.05 jätkati sõitu NNO tuultega. 23.05 jäädi WSW tormituulte tõttu ankrusse Tahkuna poolsaare (Sempernäs) juures. 25.05 heisati taas purjed ja jätkati sõitu NNW tuultes. Kell 1 päeval sõitis laev Hiiu madalal karile. Tehti kõikvõimalikke katseid, et laev madalalt lahti saada, kuid tulemusteta. Alus täitus kiiresti veega ja kell 4 tuli see maha jätta. Hiiumaal abistas mehi Kõrgessaare mõisnik Ungern-Sternberg.
Asukoha kirjeldus: Hiiu madal (Neckmansgrund).
Arhiiviviide: TLA.1213.1.9, l. 13-14