ID: 188 Nimi: Tver
Päritolumaa: Venemaa
Aadress: Sisemeri, Soome laht, Tallinna laht
Leitud: Jah Otstarve: sõjalaev
Laevatüüp: transpordilaev Koordinaadid: 59:26.646N 24:47.004E
Ava kaardil: Ava kaardil
Ajalugu: Purjelaev Tver ehitati sõjaväe transpordilaevana Arhangelskis 1841. aastal. Teenis Läänemerel Balti laevastikus. 1852. aastal hukkus tugevas tormis Tallinna lahel ja paisati Kadioru randa, endise Tivoli lõbustuspargi alla.
Hukulugu: Tormiga 1852 sügisel randa paisatud. Hiljem, sadama-ala pinnasega täitmisel, mattus põhjasetetesse.
Objekti andmed: Laeva Tver pikkus oli 39,09 meetrit ning laius 9,05 meetrit. Vrakk on sirgel kiilul, end sügavale mattunud. Pardajoon on terve ja hästi jälgitav laeva kogu pikkuselt.
Asukoha kirjeldus: Vrakk asub kalda lähedal Tallinna lahe lõunakalda ääres, Russalka monumendi ja Vanasadama värava vahelisel rannaosal, endise Tivoli lõbustuspargi all. Vraki ahtriosa asub rannajoonest ligikaudu 15 meetri kaugusel umbes 1,5 meetri sügavusel.
Allika viited ja kirjandus: Список русских военных судов с 1668 по 1860 год. Ф.Ф. Веселаго. СПб, 1872, lk 220.
http://runivers.ru/upload/iblock/bbc/F.F.Vesrunivers.ru/upload/iblock/bbc/F.F.Veselago. Spisok russkix voennyx sudov s 1668 po 1869 god c1872ekruhp754sk.pdf
Avastamise aeg: Vraki asukoht on märgitud 19. sajandi Tallinna lahe Vene merekaardil.
Avastaja: Vraki identifitseeris Eesti Meremuuseumi teadur Vello Mäss 1990. aastate alguses.