kahur kompassi alus, v poord parem kahur parem parras, p paadi alus rool, paremalt silt
ID: 216 Nimi: Stella
Aadress: Territoriaalmeri, Soome laht
Leitud: Jah Otstarve: kaubalaev
Laevatüüp: aurik Koordinaadid: 59:37.976N 24:32.218E
Ava kaardil: Ava kaardil
Ajalugu: Saksamaal, Flensburgi laevatehases, 1889. aastal kaubalaevana ehitatud aurik Stella võeti I maailmasõja ajal Vene mereväe käsutusse ja ehitati ümber relvastatud miinitraaleriks pardanumbriga 6.
Hukulugu: Miinitraaler nr.6 Stella sattus 22.augustil 1915.aastal Naissaare lähistel Vene allveelaevatõrje võrkudesse ning uppus kolme tõkkepadruni plahvatuse tagajärjel 20 minuti jooksul. Surma sai komandör koos kolme meeskonnaliikmega.
Objekti andmed: Mahutavus 460 BRT, pikkus 47,22 ning laius 7,79 meetrit.
Asukoha kirjeldus: Vrakk lebab keskelt pooleksmurdununa, tasasel merepõhjal, 60 meetri sügavusel, Naissaare põhjatipust 1,8 miili NNE suunas.
Allika viited ja kirjandus: Õun, M. & Ojalo, H. 2011. Võitlused Läänemerel 1914-1918. Esimene maailmasõda koduvetes.
Avastamise aeg: 1996. aasta suvel.
Avastaja: Vrakk avastati miinitõrjeoperatsiooni MCOPEST käigus ja iidentifitseeriti miinitraalerina nr.6 Stella Eesti Meremuuseumi ja tuukrifirma "Snorkel" (tänapäevane "Tuukritööde OÜ") ühistöö tulemusena 12. septembril 1996. aastal.