ID: 329 Nimi: Kristenbrun
Päritolumaa: Eesti
Aadress: Sisemeri, Soome laht, Käsmu laht
Leitud: Jah Otstarve: kaubalaev
Laevatüüp: brigantiin Koordinaadid: 59:36.250N 25:55.560E
Ava kaardil: Ava kaardil
Ajalugu: Üks paljudest Käsmu laevaomanikele Kristenbrunidele kuulunud purjelaevadest, brigantiin Kristenbrun ehitati Käsmu lahe Sepa ninakse rannal 1902. aastal. Sõitis kaubalaevana merd 32 aastat. 1934. aasta juulis toodi tagasi koduranda ja jäeti vanaduspuhkusele Käsmu lahe läänepoolses rannas asuva Lemeti kivi juurde, kus siis alus pikkamööda lagunes. Austusest perekonnanime kandva purjeka vastu ei lammutatud ega rüüstatud seda.
Last: tühi
Hukulugu: Lagunes Käsmu lahes vanaduspuhkusele jäetuna.
Objekti andmed: Laev mahutavusega 214 brt oli 32,67 meetrit pikk ja 8,35 meetrit lai.
Materjal: puit
Asukoha kirjeldus: Käsmu laht, Lemeti kivi tagune mereala.
Arhiiviviide: ERA.1091.1.1285, ERA.1091.1.204a
Avastamise aeg: Laeva asukoht oli kohalike seas üldtuntud.
Seisukorra kirjeldus: Vrakk täielikult lagunenud. Selle jäänused lebavad laialipillutuina mere põhjas.
Uuringud: 1997. aasta 18. augustil sukeldusid vrakijäänuste juurde Käsmu muuseumi juhataja Aarne Vaik ja Eesti Meremuuseumi teadur Vello Mäss. Eesmärgiks oli vrakijäänuste filmimine. Sukeldumise käigus leiti mere põhjast ja toodi üles Kristenbruni pronkskell, mida säilitatakse Käsmu muuseumis.