ID: 435 Nimi: Uisko
Päritolumaa: Soome
Aadress: Majandusvöönd, Soome laht
Leitud: Jah Otstarve: sõjalaev
Laevatüüp: vahilaev Koordinaadid: 59:47.229N 24:56.838E
Ava kaardil: Ava kaardil
Ajalugu: Soome patrull-laev Uisko (ex Celtic) ehitati Belgias Põhjamere kalatraaleriks 1938. aastal. Müüdi soomlastele 1939. aastal. Kasutati II maailmasõja aastail patrullteenistuseks, avastamaks Soome lahest Läänemerre tungivaid nõukogude allveelaevu.
Hukulugu: Hukkus nõukogude Boston tüüpi pommituslennuki torpeedorünnaku tulemusena Soome lahe keskosas 16. septembril 1943. aastal.
Uisko ja Tursas triivisid seisatud mootoritega, lootes kuulda Vene allveelaeva mootorimüra. Järsku ilmus läänekaarest nähtavale kahemootoriline pommi- ja torpeedolennuk Boston, mis suundus vahilaevadele. Tursas sai oma mootori käima ning käigu sisse, kuid Uiskol võttis see aega. Umbes kilomeetri kaugusel langes lennukilt 50 meetri kõrguselt vette torpeedo, mis suundus liikumatu Uisko suunas ja plahvatas. Laeva 20 liikmelisest meeskonnast pääses vaid üks, kes plahvatusehetkel oli vööris.
Objekti andmed: Laeva pikkus 40,4 ning laius 7,1 meetrit.Vrakk lebab mere põhjas kahes tükis, pealisehitus eraldi ning kereosa poolpüsti, ulatudes 11,3 meetrit põhjast ülespoole.
Materjal: laevaehitusteras
Asukoha kirjeldus: Soome lahe keskosas, Keri saarest 5,8 miili NW suunas. Sügavus 68 meetrit.
Arhiiviviide: ERA.5025.2.13018
Allika viited ja kirjandus: Mäss, V. 2009. Aruanne vrakisukeldumise kohta (ERA.5025.2.13018).
Õun, M. & Ojalo, H. 2010. Võitlused Läänemerel 1943-1945. Grenader.
Avastamise aeg: 8.05.2008
Avastaja: Eesti Meremuuseum
Seisukorra kirjeldus: Vrakk 68 meetri sügavusel kaheks tükiks purustatud, osaliselt kalatraalide jäänustega kaetud.