ID: 441 Nimi: Johan
Päritolumaa: Taani
Aadress: Sisemeri, Soome laht, Kolga laht
Otstarve: kaubalaev
Laevatüüp: galeass
Last: plangud ("Planken")
Hukulugu: Taani galeass (?) (Galeas/Galias) Johan(n) (kpt M. S. Olsen) oli teel Viiburist West-Hartlepooli. Soome lahel möllas novembris 1868 sügistorm tugeva loodetuule, lumesaju ja kõrge lainetusega. 19. nov (ukj) kell 7 AM peiliti Mohni valgus 3 miili kaugusel SSW. Palju jäätükkidega vett paiskus laeva tekile. Kell 3 PM märgati Keri saart pooleteise miili kaugusel läänes. Kell 8 PM oli laev Mohnist O 1/2 S 1 3/4 miili kaugusel. Sellises tormis oli kursi hoidmine võimatu. Kell 10 PM sõitis laev vastu kividest koosnevat kari, millest sõitis üle. Tüür sai viga. Peagi oli laev ka jääga kaetud ja polnud enam üldse kontrollitav. Kolmveerand 11 märgati maad ja alus sõitis uuesti karile ning jäi kivide vahele pidama. See oli 20 sülda kaldast Kolga lahes Leesi (Lese) küla juures. Koht oli nii madal, et karilesõidu kohast oli võimalik jalgsi maale minna. Järgmisel päeval algas leke. Oluline vara suudeti laevalt ühe kalapaadi abiga päästa.
Asukoha kirjeldus: Kolga lahes 20 sülda kaldast, Juminda ja Leesi küla lähedal.
Allika viited ja kirjandus: Estländische Gouvernements-Zeitung, 114.11.1868 119.12.1868