ID: 478 Nimi: Leger
Päritolumaa: Eesti
Aadress: Sisemeri, Soome laht, Tallinna laht
Otstarve: kaubalaev
Laevatüüp: jahtlaev
Last: petrooleumiõli, seep, raud ja muu kaup
Hukulugu: Hiiumaa "Jachtschiff" (jaht-laew) "Leger(-Dagö)" uppus Tallinna sõjasadamas peale seda kui Soome aurulaev Alexander oli neid kai ääres ramminud. Laeva kapten oli Mihkel Pärtel.
Väljavõte mereprotestist: "Meie ülewal nimetatud laewa kapten ja laewamehed tunnistame se labi, et meil oli siit kaupmehe J. C. Kochi kaest petroleum oli, seepi, rauda ja muud kaupa prahtiks Perno linna wöetud, et meie laev oli kindel ja tugew, ja et kõik reisi tarwitused olid tema peal, ja et tema ööse 10/11ma selle kuu pääwa peal Soomema aurulaewa "Alexander" läbi puruks aetud on, nenda et mere pöhja wajus.
Meie jaht-laew "Leger" seisis siin sadamas ue silla juures, seal kohal, kus latern ülespandud on. Sest et 10mal selle kuu pääwal oli kaunis kange tuul, meie sidusime laewa nelja köiega sadama silla külge kinni, ja panime öhta, et wöiks julgem olla, weel wiendama köie juurde. - Ööse, 11ma pääwa peal olime meie, Mihkel Pertel, kapten, Mihkel Pertel, tüürimees, ja madrus Peter Tohwer laewa sees, ja madrus Juhan Remmel pidas wahti. Tema, Juhan Remmel, pani pimedas tähele, et aurulaew "Aleksander" otse kohe meie laewa peale söitis. Tema sai aga nii palju aega, et kutsus meid ülewal nimetud laewa mehed laewa seest wälja, kui juba meie laew köikist köiedest lahti kiskutud sai, ja auru laew teda puruks ajas ja sadama sisse lükkas. - Selle pragina ja meie karjumise peale, wisati meile üks köis auru laewa pealt kätte ja mööda seda köit läks esiteks tüürimees ja siis kapten auru laewa peale; madrusid ronisid mööda seda ahelat, mis auru laewa pukspriti al, ülese. -
Auru laew läks siis mere peale wälja, ja meie laew, mis esiteks jäi weel sadamas wee peale, sai tuule läbi kaa mere peale aetud, ja wajus sadama ja Katharinenthali ranna wahel mere pöhja. Auru laewa kapten saatis meid oma luubiga sadamase tagasi. - Nenda wiisi on se laew, mis oli meie köikide oma, hukka läinud, ja meie olema köik, mis meil aga oma oli, ärakasutanud, muud kui palju eluga olema järeljäänud, ilma et meil oleks woimalik olnud, tarwilised riided oma juure wötta.
Et köik se, mis meie siin wälja ütelnud, selge tösi, ja et seda wiisi meie laew prahtiga ja meie oma asjadega ilma meie süüta hukka läinud, seda tahame wande läbi kinnitada."
Asukoha kirjeldus: Tallinna sadam