ID: 490 Nimi: Leo
Päritolumaa: Soome
Otstarve: kaubalaev
Laevatüüp: galeass
Ajalugu: ehitatud Kimitos
Last: sigur, linaseeme, sooda, valge savi jm
Hukulugu: Soome "Galeas" Leo kapten Erik Eriksoni juhtimisel oli teel Riiast Salo Köpingisse Soomes. 1. dets ukj 1873 pärastlõunal oli laeva kurss SW tuulega Muhu väina. 2. dets. hommikul seisti Kuivastu all ankrus. Järgmistel päevadel oli tugev NW tuul, nii et tuli ka teine ankur alla lasta. 5. dets. kell 1 varahommikul kaotati pakpoordi kett, laev pääses triivima. Kell 2 sõitis laev Viirelaiu randa. Terve päeva kestsid päästetööd, maalt saadi abi, kaupa laaditi paatidesse. Laev saadi põhjast lahti ja ankurdati uuesti. Laev oli kaotanud tüüri (Steuerruder) ja "Loskiel"-i. 7. dets kell 5 randus tüürita laev tormiga Paatsalus ja sai leki. Laev jäi vrakina lebama ja meeskond lahkus Tallinna.
Objekti andmed: 13 1/2 lasti "suur"; kahemastiline, karveelplangutus; pikkus 53,7 jalga
Materjal: männipuit
Asukoha kirjeldus: Paatsalu, Parika talu kohal kolm versta kaldast
Arhiiviviide: TLA.1213.1.23 TLA.230.6.433, l. 150-150p, 163 EAA.907.1.138 EAA.4924.1.6468 EAA.30.9.2328 LVVA.4.2.18771