ID: 613 Nimi: Sergei
Päritolumaa: Venemaa
Aadress: Territoriaalmeri, Läänemeri
Otstarve: kaubalaev
Laevatüüp: parklaev
Last: lõunamaised puuviljad (apelsinid, sidrunid)
Hukulugu: Vene parklaev (kapten H. J. Hansen) väljus 18. detsemberil (ukj) 1874 Messinast, pardal puuviljad. 4. veebruaril 1875 jõuti Kopenhagenisse ja järgmisel päeval saadi korraldus suunduda Tallinna. 24. veebruari õhtul kell 7 nähti Kõpu valgust ca 6 miili SSO. Laev jäi merel hätta triivjääga, mis oli 5-6 tolli paks. Laev jäigi jäävangi ja triivis sellega merel ringi. 17. märtsil oli tormituul NO ja lumesadu. Laev sai leki. 22. märtsil oli laevas 10 tolli vett. Pumbad töötasid nii päeval kui ööl. 23. märtsil oli selge, et elu päästmiseks tuleb alus maha jätta. Kaks paati lasti alla, kuid üsna kohe pressis jää ühe paadi plangu katki. Tuli uuesti laevale naasta, paat parandati ära järgmisel päeval. Uus katse laevalt lahkuda, mis õnnestus, tehti 25. märtsi keskpäeval. Kõpu majakas oli sellest kohast hästi näha, ca 4 miili lõunas. Järgmisel hommikul jõuti kahe paadiga maale "bei Dagös rothen Feuer". Järgmisel päeval, 27. märtsil, polnud Kõpu majaka juurest vaatluse järgi laeva enam merepinnal näha.
Asukoha kirjeldus: Umbes 4 miili Kõpu majakast põhjas (Hiiumaa)